Dé full-service groothandel in zonnestroomsystemen!

Wat is er nodig voor een Enphase systeem?

1. IQ7, IQ7+ of IQ7X Micro-omvormers

De keuze tussen IQ7, IQ7+ of IQ7X hangt af van het te gebruiken paneel. Het aantal benodigde micro-omvormers is gelijk aan het aantal te plaatsen panelen. In de regel is de keuze voor een micro-omvormer als volgt:

  • IQ7: 60-cell modules (1F: maximaal 16 IQ7, 3F: maximaal 48 IQ7)
  • IQ7+: 60- en 72-cell modules (1F: maximaal 13 IQ7+, 3F: maximaal 39 IQ7+)
  • IQ7X: 92-cell modules (1F: maximaal 12 IQ7X, 3F: maximaal 36 IQ7X)

Om exact vast te stellen welke micro-omvormer compatibel is bij jouw paneel klik HIER.

2. De Envoy S Standard of Envoy S Metered

De Envoy-S is het brein achter de energieoplossing voor thuis van Enphase. Tussen het verzamelen van real-time gegevens van uw micro-omvormers en het op afstand versturen van updates naar deze omvormers door, zorgt de Envoy ervoor dat uw volledige PV-systeem continu blijft communiceren. 

  • De Envoy S Standard verzamelt gegevens over de energieproductie van het systeem.
  • De Envoy S Metered verzamelt zowel gegevens over de energieproductie van het systeem als over het verbruik van het huishouden. 

3. Q-kabel 1-fase / 3-fase, Landscape / Portrait 

  • 1-fase Q-kabel Landscape / Portrait: bij het gebruik van de Enphase 1-fase q-kabel adviseren wij een maximum van 8 micro-omvormers op één branche voor optimale communicatie. Dit kan behaald worden door een 'center-feed': het splitsen van een systeem met het gebruik van een lasdoos (gietmof) en meerdere q-kabelafsluitdoppen.  
  • 3-fase Q-kabel Landscape / Portrait: bij de Enphase 3-fase q-kabel zijn de connectoren op de kabel zijn afwisselend gekoppeld aan een bepaalde fase. Hiermee is het splitten van de kabel in meerdere strings op een lasdoos minder snel nodig. Je kunt één lange string maken tot wel 24 micro's: 8 stuks per fase.

4. Q Relay 1-fase / 3-fase

De Q-Relay is een mechanisch relais dat het PV systeem kan loskoppelen van het net in het geval van een net-storing, op het moment dat de geldige netomstandigheden worden hervat wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt. Het Q-Relay plaats je direct achter de automaat van het PV systeem. Zonder de Q-Relay werkt het systeem probleemloos, maar voldoet het niet aan de norm. Het 3-fase Q-relais fungeert tevens als fase-koppelaar. 

Het 3-fase Q-Relay heeft een maximum van 19 IQ7 (16 IQ7+) micro-omvormers per fase en een totaal van 57 IQ7 (48 IQ7+) over 3 fasen. 

Voor een bedradingsdiagram van het Q-relay, klik HIER.

5. Q-kabelafsluitdop 1-fase / 3-fase

De Q-kabelafsluitdop (1-fase of 3-fase) wordt gebruikt om het kabeluiteinde die niet naar de lasdoos gaat waterdicht af te sluiten. Het benodigde aantal kabelafsluitdoppen is afhankelijk van het aantal velden (strings) dat wordt gemaakt. 

6. Male / Female fieldwireable connectoren Q-kabel

De zelf-aansluitbare connectoren (mannelijk en vrouwelijk) kunnen worden gebruikt om de q-kabel te verlengen of te splitsen. Hierdoor wordt het gemakkelijk om verschillende dakvlakken aan elkaar te verbinden of een koppelkabel te maken. Om te zien hoe je deze connectoren veilig en waterdicht aansluit klik HIER.

7. Q-connector afdekkap

De Q-connector afdekkap wordt gebruikt om ongebruikte aansluitingen op de Q-kabel waterdicht af te sluiten. 

8. Split core current transformer

Bij de aanschaf van een Envoy S Metered worden standaard twee stroomtransformatoren (CT spoelen) meegeleverd voor de productie- en verbruiksmeting van een éénfasig systeem. Bij een driefasig systeem dient men vier extra split core current transformers extra aan te schaffen (twee extra voor de productie en twee extra voor de meting van het verbruik).