Dé full-service groothandel in zonnestroomsystemen!

Wat is er nodig voor een Enphase systeem?

Onderstaand vind je het overzicht van wat je allemaal nodig hebt voor een Enphase systeem. Optioneel kun je er voor kiezen om een Enphase IQ batterijen toe te voegen aan de installatie. Alles wat je hiervoor nodig hebt staat onderaan de pagina.

1. IQ7+, of IQ7A Micro-omvormers
2. De IQ Gateway Standard of IQ Gateway Metered
3.Q-kabel 1-fase of 3-fase
4 Q Relay 1-fase of 3-fase
5. Q-kabelafsluitdop 1-fase of 3-fase
6. Male / Female fieldwireable connectoren Q-kabel
7. Q-connector afdekkap
8. Split core current transformer
9. Ferrietringkernen
10. Optioneel: Enphase IQ batterijen

1. IQ7+, of IQ7A Micro-omvormers

Welke Enphase Micro-omvormers je nodig hebt hangt af van welke zonnepanelen je gebruikt. Onderstaand hebben wij de micro omvormers op een rijtje gezet, met daarbij de geschikte cell modules.


Je hebt altijd evenveel micro-omvormers als zonnepanelen nodig. Met de Enphase rekenmachine voor module compatibiliteit kun je exact vast te stellen welke micro-omvormer compatibel is bij jouw paneel.

 

2. De IQ Gateway Standard of IQ Gateway Metered

De IQ Gateway van Enphase is het brein achter de energieoplossing voor thuis. Het verzamelt real-time gegevens van de micro-omvormers en verstuurt hiernaar updates. Hierdoor zorgt de IQ Gateway ervoor dat het volledige PV-systeem continu blijft communiceren.

Er bestaan twee soorten Gateways: 

De IQ Gateway Metered is aan te sluiten zonder de twee bijgeleverde CT-spoelen en kan dus als een IQ Gateway Standard geïnstalleerd worden. De volgende informatie is dan voor de klant zichtbaar in de app: de opbrengst van het volledige systeem per dag, week, maand en over de totale looptijd.


Sluit je de Gateway wél aan met de CT stroomspoelen, dan is de volgende informatie zichtbaar in de app:

 • Opbrengst van het volledige systeem per dag, week, maand en totale looptijd.
 • Energieverbruik van de woning.
 • Teruglevering aan het net.
 • Geïmporteerde energie van het net.

Wij adviseren dan ook om de Envoy met de CT-spoelen aan te sluiten. Als je de IQ Gateway Metered met de juiste hoeveelheid CT-spoelen aansluit is het systeem klaar om Enphase Batterijen aan te sluiten. Hoeveel CT-spoelen je nodig hebt is afhankelijk van jouw installatie:

 • Met een 1-fase PV-installatie en een 1-fase meterkast zijn de 2 ct spoelen die je meegeleverd krijgt voldoende.
 • Met een 1-fase PV-installatie en een 3-fase meterkast moeten er 3 extra CT-spoelen aangeschaft worden (totaal 5).
 • Met een 3-fase PV-installatie en een 3-fase meterkast moeten er 4 extra CT-spoelen aangeschaft worden (totaal 6).

3. Q-kabel 1-fase of 3-fase

Bij het gebruik van de Enphase 1 fase Q-kabel adviseren wij een maximum van 8 micro-omvormers op één branche voor optimale communicatie. Dit kan behaald worden door een 'center-feed': het splitsen van een systeem met de lasdoos (gietmof) als middelpunt en meerdere q-kabelafsluitdoppen. Onderstaand is dit uitgedrukt in een illustratie.

 

Bij de Enphase 3-fase Q-kabel zijn de connectoren op de kabel afwisselend gekoppeld aan een bepaalde fase. Hiermee is het splitten van de kabel in meerdere strings d.m.v. een lasdoos minder snel nodig. Je kunt één lange string maken tot wel 24 micro’s ofwel 8 stuks per fase.

 

4. Q Relay 1-fase of 3-fase 

De Q-Relay is een mechanisch relais dat het PV-systeem kan loskoppelen van het net in het geval van een net-storing. Er wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt wanneer de netwaarde weer binnen het juiste bereik is. De Q-Relay plaats je direct achter de automaat van het PV-systeem. Zonder de Q-Relay werkt het systeem probleemloos, maar voldoet het niet aan de normering. De 3-fase Q-Relay fungeert ook als fase-koppelaar voor de communicatie van de IQ Gateway bij 3-fasig gebruik.

Het maximale aantal omvormers voor de Q-Relay is verschillend per type:

 • IQ7: 19 per fase en in 3-fase vorm een totaal van 57 over 3 fasen
 • IQ7+: 16 per fase en in 3-fase vorm een totaal van 48 over 3 fasen
 • IQ7A: 10 per fase en in 3-fase vorm een totaal van 30 over 3 fasen

Naast de optie om de Q Relay los te kopen, bieden wij ook kant-en-klare PV-verdelers en uitbreidingen meterkast aan. Deze wordt aangeleverd met de benodigde Q Relay en overige componenten. Zo hoef je nooit meer op locatie een PV-verdeler of uitbreiding meterkast in elkaar te zetten!

Klik hier voor een bedradingsdiagram van het Q-Relay.

 

5. Q-kabelafsluitdop 1-fase of 3-fase

De Q-kabelafsluitdop (1-fase of 3-fase) wordt gebruikt om het kabeluiteinde die niet naar de lasdoos gaat, waterdicht af te sluiten. Hoeveel kabelafsluitdoppen je nodig hebt hangt af van het aantal velden of kabeltakken (strings) dat je maakt. 

 

6. Male / Female fieldwireable connectoren Q-kabel

De zelf-aansluitbare connectoren (mannelijk en vrouwelijk) kunnen worden gebruikt om de q-kabel te verlengen of te splitsen. Hierdoor wordt het gemakkelijk om verschillende dakvlakken aan elkaar te verbinden of een koppelkabel te maken. Klik hier te zien hoe je deze connectoren veilig en waterdicht aansluit.

 

7. Q-connector afdekkap

De Q-connector afdekkap wordt gebruikt om ongebruikte aansluitingen op de Q-kabel waterdicht af te sluiten. 

 

8. Split core current transformer

Bij de aanschaf van een IQ Gateway Metered worden standaard twee stroomtransformatoren (CT spoelen) meegeleverd voor de productie- en verbruiksmeting van een 1-fase systeem. Hieronder zie je hoeveel CT-spoelen je nodig hebt voor je PV-systeem.

 • 1-fase PV systeem op 1-fase meterkast: geen extra CT-spoelen, de twee bijgeleverde zijn voldoende.
 • 1-fase PV systeem op een 3-fase meterkast: 2 extra CT spoelen nodig.
 • 3-fase PV systeem op een 3-fase meterkast: 4 extra CT spoelen nodig.

 

9. Ferrietringkernen

Voor alle fasen en de nul heb je beide één ferrietringkern nodig om ruis te voorkomen. Zo zorg je voor de beste communicatie tussen de Envoy en de micro-omvormers. Voor een 1-fase systeem zijn dus 2 ferrietringkernen nodig en voor een 3-fase systeem 4 ferrietringkernen.

 

10. Optioneel: Enphase IQ batterijen

Ten slotte heb je bij een Enphase systeem de optie om IQ batterijen toe te voegen. Dit kan voor zowel 1-fase installaties, als 3-fase installaties. Hiervoor heb je de volgende opties:

 • De Enphase IQ 3T bestaat uit één basiseenheid. Deze bevat vier geïntegreerde netvormende micro-omvormers met een vermogen van 1,28 kW. Dit telt op tot een totale bruikbare opslagcapaciteit van 3,5 kWh. 

 • De Enphase IQ 10T bestaat uit drie basiseenheden IQ 3t basiseenheden, wat optelt tot een totale bruikbare opslagcapaciteit van 10,5 kWh. De basiseenheden bevatten twaalf geïntegreerde IQ 8x micro-omvormers met ieder een vermogen van 3,84 kW.

De IQ batterijen bevatten verder een cover kit met behuizing, een wandmontagebeugel en een interconnectkabel voor bedrading tussen batterijen. Aparte behuizingen, beugels, bedradingen of controllers aanschaffen hoeft dus niet. Wel is hiervoor de Enphase Ensemble communication kit , in combinatie met de EnvoyS Metered (dus niet de EnvoyS Standard) noodzakelijk. De kit zorgt voor de communicatie tussen de Gateway en de IQ batterij.