De afbouw van de salderingsregeling is van de baan

De afbouw van de salderingsregeling is van de baan 

Wat zijn de gevolgen voor de markt? En voor jou als zonnepaneleninstallateur? De solarmarkt is volop in beweging. Up-to-date zijn is nu extra belangrijk. Daarom heeft onze business development manager Tim de belangrijkste gevolgen van deze beslissing op een rijtje gezet.

Duidelijkheid en zekerheid voor de toekomst

Tim de Kaper:

Ongeacht je standpunt over de beslissing, de onzekerheid van de afgelopen periode was voor niemand voordelig. Consumenten en woningcorporaties hebben de komende jaren weer zekerheid voor hun investeringen in PV-systemen.

Ook de landbouwsector reageert positief op dit nieuws. De drempel om te investeren zou voor de landbouw anders te hoog worden, volgens de Land- en tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

 

Een kortstondige toename in vraag

De beslissing van de eerste kamer wordt door consumenten met open armen ontvangen. De afbouw van de salderingsregeling had de terugverdientijd van zonnepanelen onder druk gezet. Maar deze nieuwe ontwikkeling biedt een positieve wending. Voor consumenten heeft salderen namelijk een direct financieel voordeel in een tijdperk van hoge energieprijzen.

Stijging van de terugverdientijd met de afbouw van de salderingsregeling, volgens berekeningen van het SolarTrendRapport.

Hogere kosten voor energieleveranciers en de overheid

Het behoud van de salderingsregeling is niet geheel rooskleurig. Het voortzetten kost de overheid 2,8 miljard euro tot 2031. Ook energieleveranciers maken hoge kosten. Deze berekenen ze weer door naar de consument.

Voor een deel zitten deze kosten verwerkt in de energieprijs, waardoor burgers zonder zonnepanelen meebetalen. Het andere deel legt de energieleverancier bij de bron van de kosten: de zonnepaneleneigenaar. Volgens een artikel op RTL nieuws denken grote energiebedrijven nu na over hoe ze huishoudens met zonnepanelen willen laten betalen voor het terugleveren van stroom aan het net.

Wij verwachten dat ze in de aankomende tijd hun voorwaarden per kwartaal of jaar aanpassen. Elke leverancier kiest straks voor een andere manier van toeslagen, terugleverkosten of boetes. Dit maakt het vergelijken van energiecontracten erg moeilijk. En ook het verdienmodel van een PV-systeem in kaart brengen, is straks lastig.

 

Toenemende problemen op het elektriciteitsnet

2023 was weer een recordjaar voor zonnestroomproductie, volgens het SolarTrendRapport. Zonnepanelen produceren het grootste gedeelte op hetzelfde moment. Wanneer we tegelijkertijd veel terugleveren aan het net, kan dit resulteren in frequente storingen en uitval van PV-systemen. Netbeheerder Nederland is daarom teleurgesteld in de beslissing. Hun schatting is dat zo’n 750.000 huishoudens last kunnen krijgen van uitvallende omvormers en zonnepanelen.

 

Een nieuw hoofdstuk

De salderingsregeling blijft. Het is nu tijd om vooruit te kijken en de marktkansen te benutten. Het behouden van de regeling wekt ongetwijfeld interesse bij potentiële klanten. 

Bij 4blue staat er een team van verkoopexperts klaar om jou te ondersteunen. Bijvoorbeeld met het opzetten van speciale acties en deals. Neem daarom nu contact op met je accountmanager of via [email protected]. Heb je nog geen account? Sluit je dan nu aan!