Afvalbeheerbijdrage - hoe zit dat precies?

Afvalbeheerbijdrage  - hoe zit dat precies?

Vanaf 1 juli stijgt de afvalbeheerbijdrage voor zonnepanelen en omvormers. We gaan van €0,0065 naar €0,04 per kg voor zonnepanelen. En voor omvormers stijgt de prijs naar €0,02 of €0,03 per kg, afhankelijk van de afmeting. Het bedrag staat straks zichtbaar op de factuur. Het is belangrijk dat jij deze ook vermeld. In dit artikel vind je meer info over deze bijdrage en hoe wij ons inzetten in de recyclewereld.

Waarvoor betaal je die bijdrage eigenlijk?

De afvalbeheerbijdrage zorgt ervoor dat de zonnepanelen en omvormers op een juiste manier ingezameld en gerecycled worden. Nu én in de toekomst. Het bedrag zetten we door naar Stichting OPEN, dé recyclepartij in Nederland voor elektrisch afval.

Bijdrage zichtbaar op de factuur

Eerst zat de bijdrage van €0,0065 per kg in de productprijs. Stichting OPEN besloot samen met Holland Solar en Zonne-energie Recycling Nederland om voor meer transparantie te zorgen. De afvalbeheerbijdrage zetten we nu als aparte regel op de factuur. Dat zorgt voor een eerlijk speelveld: iedereen betaalt op dezelfde manier voor recycling. Bovendien kun je de bijdrage eenvoudig doorberekenen naar jouw klant.

Hoe bepaal je de afvalbeheerbijdrage per product?

Onze financieel expert Daphne heeft dit al voor jou gedaan! In dit Excel-bestand vind je de bijdrage per zonnepaneel en omvormer, exclusief BTW. Vanaf 1 juli vind je ‘m ook op de productpagina’s bij de eigenschappen.

Let wel op de BTW. Bij 4blue factureren we de bijdrage altijd met 21% BTW. Of je dit ook moet doen, hangt af van welk BTW-tarief van toepassing is. 21% voor zakelijke klanten en 0% voor consumenten.

Hoe bereken je de bijdrage?

Voor zonnepanelen: gewicht in kilo x €0,04.

Voor omvormers geldt:

  • Heeft het een lengte, breedte en/of diepte tot 50 cm? Dan betaal je €0,03 per kg.
  • Heeft het een lengte, breedte en/of diepte over 50cm? Dan betaal je €0,02 per kg.

Wat moet ik doen met oude zonnepanelen en omvormers?

Stuur ze op! 4blue is óók jouw recyclepartner. Meld het afval aan via [email protected]. Je ontvangt dan meer informatie over het transport. We vinden het erg belangrijk dat niet-gebruikte zonnepanelen op een duurzame manier hergebruikt worden. Hier faciliteren wij graag in.

Nadat jij jouw afval hebt opgestuurd, haalt Stichting OPEN dit op. De kabels en het frame worden dan verwijderd. Hier wordt koper en aluminium teruggewonnen. De rest van het paneel wordt hergebruikt, zodat minimaal 93% op een nuttige manier toegepast wordt. Op deze manier dragen we samen bij aan een toekomst vol energie!

Over Stichting OPEN

Namens alle producenten is Stichting OPEN verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Hun doel is om de wettelijke inzameldoelstelling te behalen én e-waste circulair te maken. Zij doen dit samen met inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de duizenden Wecycle-inleverpunten door het hele land.

Meer weten over de afvalbijdrage? Bekijk deze pagina!