Alles wat je wil weten over het btw-nultarief voor zonnepanelen

Alles wat je wil weten over het btw-nultarief voor zonnepanelen

Mogelijk ben je er al van op de hoogte: naar alle waarschijnlijkheid schaft het kabinet de btw op zonnepanelen per 1 januari 2023 af. Hierbij gaat het om zonnepanelen die worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning. Het btw-tarief gaat met ingang van het nieuwe jaar omlaag van 21 naar 0 procent. Dat heeft voor jou als installateur een hoop gevolgen. We vertellen je daarom wat de btw-wijziging inhoudt en waar je op dient te letten.  

 

Voor welk type zonnepanelen geldt het btw-nultarief?  

Niet alle typen zonnepanelen komen in aanmerking voor de tariefverlaging. Het btw-nultarief geldt voor zonnepanelen die in hoofdzaak de functie hebben om elektriciteit op te wekken en voor zonnepanelen die tegelijkertijd dienen als dakbedekking.

 

Welke zonnepanelen komen niet in aanmerking voor het btw-nultarief?  

Combiproducten, zoals PVT-panelen, zonneramen of zonwering met verwerkte zonnecellen, kwalificeren zich niet voor het btw-nultarief. Die worden daarom vanaf 1 januari 2023 nog steeds belast met 21 procent.

 

Valt de installatie ook onder de tariefverlaging? 

De tariefverlaging geldt niet alleen voor de zonnepanelen; ook leveringen en diensten die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en laten functioneren van de zonnepanelen vallen onder het nultarief. Daarbij gaat het om het aanleggen van kabels, het aanpassen (en het ombouwen) van de meterkast en de levering van elektrakabels, omvormers en het montagemateriaal.  

 

Welke diensten komen niet in aanmerking voor de tariefverlaging? 

Het installeren van een (hybride) warmtepomp, een accupakket en het verstevigen of verzwaren van een dak ten behoeve van een zonnepanelensysteem blijven belast worden met 21 procent. Het kan voorkomen dat je te maken hebt met een gecombineerde installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. In dit geval dien je dus onderscheid te maken tussen de kosten die horen bij de installatie van de zonnepanelen (belasting van 0 procent) en de kosten voor het installeren van de warmtepomp (belasting van 21 procent).

 Wanneer heb je te maken met een woning?  

Er is sprake van een woning wanneer een bepaald  onroerend goed een woonfunctie als gebruiksdoel heeft. Als installateur kun je natuurlijk niet altijd op de hoogte zijn van het gebruiksdoel van een pand. Daarom kun je het gebruiksdoel van een onroerend goed opzoeken in het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van de overheid.

Wanneer een onroerend goed een gemengde functie heeft, moet er worden vastgesteld aan welk deel van het gebouw de zonnepanelen zijn gekoppeld. Zo worden ook vakantiewoningen voor het btw-nultarief gezien als woning.

                

Wat hoort er bij de woning?  

Alles in de onmiddellijke nabijheid van je woning wordt gezien als onderdeel van je woning. Denk daarbij aan een tuin, uitbouw, garage of schuur.  Voor deze laatste twee geldt dat ze bij de woning dienen te horen. Het BAG kan je hierover uitsluitstel geven.

 

Wie is verantwoordelijk voor het papierwerk?  

De bewijslast ligt bij de partij die de kosten voor de installatie factureert. Diegene is verantwoordelijk voor het bijhouden van de juiste documentatie van ieder project. Het is belangrijk om op offertes en facturen een duidelijk onderscheid te maken tussen:

  1. Gemaakte kosten die wel vallen onder het btw-nultarief
  2. Gemaakte kosten die niet vallen onder het btw-nultarief.

Ook kun je denken aan het toevoegen van ander relevant bewijsmateriaal, zoals een screenshot van het BAG van de woning.

 

Wat is voor jou als installateur financieel handig om te doen?  

Als installateur blijf je straks 21 procent btw aan de groothandel betalen, terwijl je dat niet kan doorbelasten naar je klant. Er bestaat daarom een kans dat de liquiditeit van je onderneming onder druk komt te staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

De btw kan je terugvragen aan de Belastingdienst, maar er zit altijd wat vertraging in. Het gat dat hierdoor in je cashflow ontstaat, zou je kunnen dichten door het vragen van een aanbetaling aan je klant. Daarnaast is het verstandig (mits je dit nog niet doet) om een maandelijkse btw-aangifte te doen in plaats van een kwartaal-aangifte. Zo verzeker je een snellere teruggave van de voorbelasting.

Wanneer je per maand aangifte wil doen, kun je dit door middel van een brief verzoeken bij de Belastingdienst. Dit verzoek wordt vrijwel altijd goedgekeurd, maar we raden je aan wel rekening te houden met een behandeltermijn van zes weken.  

 

 

Kan je een beroep doen op het overgangsrecht?  

Er is voor deze regeling geen overgangsrecht van toepassing: het moment van factureren bepaalt het btw-tarief. Dit houdt in dat wanneer een installatie gefactureerd wordt op 31 december 2022, deze nog belast moet worden met 21 procent. Wanneer de facturatiedatum op 1 januari 2023 valt, dient het btw-nultarief gehanteerd te worden. Dit geldt ook voor aanbetalingsfacturen. Je mag de facturatie op lopende projecten uiterlijk vijftien dagen na de kalendermaand waarin de levering of installatie heeft plaatsgevonden factureren. Als particulier heb je recht op btw-teruggave tot en met 30 juni 2023.  

 

 

Hoe gaan wij bij 4blue om met deze verandering?  

Omdat wij de bewijslast die hoort bij het toepassen van het btw-nultarief niet kunnen dragen, hanteren wij te allen tijde 21 procent btw op de levering van je zonnepaneelsystemen. We denken graag met je mee over hoe je de transitie van het 21% tarief naar het 0% tarief zo goed mogelijk kunt inrichten. Neem gerust contact met ons op. We zijn te bereiken via 024-2042090 en [email protected].

 

Bekijk de website van de Belastingdienst voor meer informatie over het btw-nultarief .